11.4.2013

Tabletti meni lukioon

Kuusi suomalaislukiota otti pari vuotta sitten iPadit opetuskäyttöön. Kyseessä on nelivuotinen Mobiluck-hanke, joka vie oppimisen ja opettamisen uudelle aikakaudelle. Hanke toimii myös harjoituksena 2016 sähköistyviä ylioppilaskirjoituksia ajatellen.

Tablet-laitteet yleistyvät opetuskäytössä lähivuosina vauhdilla. Mobiluck-lukioissa kerätyt kokemukset muun muassa iPadien käytöstä ovat innostavia.

Tablet-laitteet yleistyvät opetuskäytössä lähivuosina vauhdilla. Mobiluck-lukioissa kerätyt kokemukset muun muassa iPadien käytöstä ovat innostavia.

Kuopion klassillinen lukio

Mobiluck eli Mobiiliopetusteknologia lukiolaisen arjessa ja oppimisessa on Opetushallituksen tukema oppimisympäristöhanke, jossa kehitetään iPadien tai muiden tablet-laitteiden käyttöä luokkaopetuksessa, oppilaiden valmennuksessa, tiimioppimisessa ja yrittäjyyskasvatuksessa.

Hanke sai alkunsa Yrittäjyyslukioverkoston kehittämishankkeessa mukana olevien rehtorien ja opettajien ajatuksesta tuoda teknologianäkökulma koulujen arkeen.

— Mobiluck-hankkeen ideointi ja kehitystyö tehtiin verkossa muun muassa sosiaalisen median ja pilvipalvelujen kautta. Edelleen hankkeeseen liittyvä tiedonvälitys tapahtuu lähes kokonaan Facebookin, Twitterin ja blogien välityksellä, nopeasti ja vaivattomasti, Mobiluck-koordinaattori Timo Ilomäki Voionmaan lukiosta kertoo.

Mullistava kokemus

Ilomäki on työskennellyt Voionmaan lukiossa 13 vuotta. iPadien tulo taloon muutti opettajien suhtautumista teknologian hyödyntämiseen opetuksessa muutamassa kuukaudessa. Kaikki opettajat saivat käyttöönsä omat tabletit, joiden lisäksi oppilaiden yhteiskäytössä on 45 laitetta.

— Teorian ja luennoivan opetustyylin ohelle tarvitaan tänä päivänä tekemiseen pohjautuvaa toimintaa. Mobiiliteknologian avulla oppiminen voidaan tehdä havainnolliseksi, jolloin myös opettajan rooli muuttuu luennoijasta ohjaavaksi. Teknologia synnyttää uudenlaisia pedagogisia kokeiluja, Ilomäki sanoo.

Tablet-laitteiden tärkein rooli on tällä hetkellä tiedon hankinnassa. Parasta tableteissa on niiden helppo käyttöönotto ja aloittamisen matala kynnys. Nyt on aika kokeilla ja harjoitella, sillä vuonna 2016 ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät.

— Elämme murrosvaihetta: paperin ja kynän kanssa kokeisiin menevien oppilaiden ja pelkän ulkoa opettelun aika alkaa olla ohi. Kyse on myös tulevien työelämävalmiuksien harjoittelusta.

Mikä Mobiluck?

Mobiluck-hanke tukee lukiolaisten opiskelua sekä projekti- ja tiimioppimista mobiiliteknologian keinoin. Mobiiliteknologiaa ja sosiaalista mediaa hyödyntämällä tuetaan myös lukioiden verkostoitumista ja kansainvälistä toimintaa.

Hankkeessa ovat mukana Elimäen lukio (Kouvola), Kauhavan lukio, Kuopion klassillinen lukio, Muuramen lukio, Otavan nettilukio (aikuislukio) sekä Voionmaan lukio (Jyväskylä).

Vuoteen 2015 jatkuvan hankkeen uusia teemoja on mm. Flipped classroom eli ”käänteinen opetus”, jossa teoriaopetus on kuvattu videoille, joihin opiskelijat tutustuvat etukäteen. Menetelmän ansiosta tunneilla aika käytetään kokeellisuuteen, keskusteluun, tehtävien tekoon ja projekteihin.

Liikkuva atk-luokka

Elimäen lukiossa Kouvolassa iPadeja hyödynnetään opetuksessa monin tavoin.

— Jokainen opettaja, joka halusi tabletin, sai sellaisen. Osa laitteista on lainattavissa oppitunneille, joten liikkuva ”atk-luokka” on aina käytettävissä, rehtori Kari Rajala kertoo.

Laitteita käytetään ahkerasti mm. tiedotusopin tunneilla ja liikuntatunneilla sekä yhteistyössä koulun kirjaston kanssa. Ranskanopettaja Tommi Viljakainen on koonnut ranskan oppimateriaaleja uuteen muotoon iPadin Pearltrees-ohjelmalla sekä tehnyt Book Creator -ohjelmalla oppilasryhmän kanssa omia oppimateriaaleja, kuten äänitteitä ja tekstejä.

— iPadit helpottavat opettajien toimintaa monin tavoin. Esimerkiksi liikunnanopettajilla on tablettien ansiosta aina nettiyhteys mukana niin urheilukentillä kuin liikuntasaleissa. Oppilaille iPadit tarjoavat uusia ja toiminnallisia oppimismuotoja, jotka ovat nuorille luontevia.

Opettajien netin käyttö on Rajalan mukaan lisääntynyt, koska pääsy tietolähteille on laitteiden ansiosta paljon helpompaa kuin aiemmin.

— Suuri muutos on kuitenkin vasta tulossa. Sen vaikutukset nähdään parin-kolmen vuoden sisällä, kun kaikilla lukiolaisilla on jo jokin oma laite: tabletti tai läppäri.

finnedmob.blogspot.fi

SO

Share: